src="https://app.notipack.com/pixel/hrpm5sk9rnf31a1zenw84bb3boglt2ds">
 

Jesteś tutaj po raz pierwszy?

Zacznij od kursu wprowadzającego

Wyższa Forma na roślinach

Diety roślinne cieszą się coraz większą popularnością i zyskują coraz większe grono zwolenników również wśród zawodowych sportowców, w tym mistrzów olimpijskich. Niestety źle zbilansowana dieta może prowadzić do wystąpienia niedoborów składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdź, co zrobić, aby dieta roślinna była zdrowa oraz jakie korzyści przyniesie jej stosowanie.

Trochę teorii


Występują różne rodzaje diet roślinnych (wegetariańskich), które polegają na wykluczeniu różnych grup produktów pochodzenia zwierzęcego. Do najbardziej popularnych zaliczają się: laktoowowegetariańska, laktowegetariańska oraz wegańska. Wszystkie trzy wykluczają spożycie mięsa, natomiast pierwszy rodzaj dopuszcza spożycie przetworów mlecznych oraz jaj. Laktowegetariańska wyklucza dodatkowo spożycie jaj, natomiast dieta wegańska wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mleko, jaja, nabiał, a nawet miód.